Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ κ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μενιδίου «Ο Αμβρακικός», έχοντας βαθιά πεποίθηση της ανάγκης για γνώση προχώρησε, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στην  παρουσίαση του βιβλίου « Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ήπειρο » του συγγραφέα  κ. Ελπιδοφόρου Ιντζεμπελη.

Με την πρώτη ματιά το θέμα φαίνεται να μην αγγίζει άμεσα τις ζωές των συμπολιτών μας,  κάτι που απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. 

Μέσα από την παράθεση των ιστορικών δεδομένων που αποτυπώνει ο συγγραφέας, κάνοντας εύστοχα χρήση αγνώστων στοιχείων,διαφαίνεται ολοκάθαρα πως το όραμα και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου επηρέασε, επηρεάστηκε αλλά και κατά περιπτώσεις ανεστάλη από τους εκφραστές/εκπροσώπους των τοπικών βουλευτικών αρχών. 

Πράξεις, σκέψεις και ελπίδες που κατά έναν τρόπο δεν υλοποιήθηκαν μέχρι των ημερών μας(ενώ θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ευρύτερης περιοχής), θερμοί πολιτικοί λόγοι με συμβουλές και προτροπές προς τον πρωθυπουργό, αποκαλύπτονται μέσα από χειρόγραφα, ομιλίες επί του εδράνου της Βουλής των Ελλήνων και ιστορικών πεπραγμένων των Σίμου , Γαρουφαλλιά, Καραπάνου, που ο συγγραφέας, με ψυχρή και αποστασιοποιημένη από την πάροδο του χρόνου ματιά, κομίζει στον αναγνώστη εντάσσοντας  τον στο κλίμα και τις ειδικές συνθήκες της τότε εποχής.

Κατά την ταπεινή κρίση μας, οι λάτρεις της ιστορίας και οι εραστές της αληθείας οφείλουν,πρωτίστως στον εαυτό τους, να κατέχουν την γνώση αυτή που τόσο απλόχερα προσφέρει ο κ.  Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.

Η επιμονή σας στην αναζήτηση των άλλοτε ξεχασμένων ιστορικών πηγών, ο μόχθος που έχετε καταβάλει στην εξακρίβωση/διάσωση των, ο ζήλος που επιδεικνύεται παρά τις δυσκολίες του υλικού και των καιρών για μια ακόμη φορά απέδωσαν καρπούς γνώσεως και ακριβώς  για αυτό σας ευχαριστούμε από καρδίας κ. Ελπιδοφόρε…

By  Χάρης Θεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου